04_2_medborgarhuset

Stök vid Medborgarhuset

Nov 2004 | Rapport Gamlestaden

Har Medborgarhuset blivit en fritidsgård? Det senaste året har det tidvis varit stökigt i och utanför huset. Men kommun och polis har inga enkla lösningar.

Det är roligt att ungdomar kommer till Gamlestadens bibliotek. Det betonar både Birgitta Björklund och Eva Fölsch som arbetar som bibliotekarier där. De allra flesta är också skötsamma, men några vet inte att uppföra sig. Ibland har det varit ett väldigt spring. Det slängs böcker och det förstörs böcker. Vanliga besökare känner sig hotade och skräms bort, säger Birgitta.

Lyssnar inte på personal

Som personal har de försökt att tala med ungdomarna, men Eva och Birgitta upplever att det är svårt att påverka dem.

– Vi får ett bemötande som jag inte stött på tidigare, vi möts av en väldig respektlöshet. Tidigare har jag alltid tyckt att det gått att prata med folk, men inte här, säger Birgitta. Personalen har någon gång känt sig hotad och varit nära att ringa polisen. Birgitta och Eva har också hört att äldre blivit trakasserade när de sökt sig till aktiviteter i Medborgarhuset och nu inte längre vågar gå dit.

Inbrott och skadegörelse

Polisen i Kortedala är medveten om problemen i Medborgarhuset, men har ingen enkel lösning.

– Polisen kan inte bevaka ett bibliotek. Kanske att det behövs väktare under en övergångsperiod, säger Ingemar Gudmundsson.

För polisen handlar det inte bara om att yngre tonåringar bråkar på biblioteket. Under den senaste tiden har en del äldre ungdomar som inte bor i Gamlestaden ändå valt att samlas kring Medborgarhuset under kvällar och helger. Ingemar Gudmundsson menar att det lett till skadegörelse och inbrott.

– Vi försöker att ta tag i dem och prata med dem. Men är de under 15 år är det de sociala myndigheternas sak, säger han.

Göteborgs kommun kommer snart att inleda en satsning mot ungdomskriminalitet. Det kan komma att påverka Gamlestaden.

– Om det fortsätter kommer vi att åka hit oftare, med fler poliser för att störa ut dem. Det gäller att vara på dem hela tiden, säger Ingemar Gudmundsson.

Ett föräldraansvar

Ing-Marie Larsson, som arbetar med ungdomsfrågor i Kortedala, menar att det är viktigt att inte se ungdomar som problem utan se det som en möjlighet att de kommer till biblioteket i Medborgarhuset.

– Det är inga onda barn det här, utan man kan prata med dem. Det är också ett föräldraansvar, och det är inte så svårt att ringa till föräldrarna, säger hon. En fritidsgård finns i närheten som har öppet några kvällar i veckan. Det finns inte ekonomiska resurser att utöka öppettiderna, enligt Ing-Marie Larsson.

Något måste göras

Föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden tycker det är viktigt att något görs.

– Fastighetsägare i Gamlestaden kan göra och gör mycket för att minska brottsligheten och öka tryggheten i stadsdelen. Men när det gäller det här ungdomsgänget, som till stor del kommer från områden utanför Gamlestaden, så är det först och främst en fråga för myndigheter som polis och socialtjänst. Därför är vi beroende av samarbete för att lösa det här problemet, säger Ulf Malm från Fastighetsägare i Gamlestaden.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
Från Facebook:

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden
TID: Torsdag 1 mars 2018 kl. 18.00
PLATS: Hip-hop-akademin, Brahegatan 11 (i samma kvarter som Medborgarhuset i Gamlestaden)

Vi är mycket glada över att kunna bjuda in till öppen föreläsning med Hjalmar Falck från BID Sofielund och Malmö stad.

Sofielund i Malmö är en av landets verkligt utsatta stadsdelar. På några gator och platser har gäng med unga killar länge styrt gatumiljön. Boende har hukat mellan gängen medan de har gått in och ut ur sina lägenheter och många av fastigheterna har förvaltats enligt en slumstrategi. Södra Sofielund är med på polisens lista över ”särskilt utsatta områden”, där rättssamhället inte fungerar som det ska.
2014 bildade fastighetsägarna en lokal fastighetsägarförening efter förebild från Gamlestaden, Fastighetsägare Sofielund. Malmö stad bedrev redan ett områdesutvecklingsarbete i stadsdelen, och fastighetsägarnas och stadens olika insatser i området dockar nu an och får verklig effekt.
Samarbetet med lokalt näringsliv, föreningar och enskilda boende är väl utvecklat. Spindeln i nätet och hjärtat i utvecklingsarbetet är den inspirerande Hjalmar Falck, som alltså nu kommer till oss och berättar om Sofielunds utveckling. Kanske är det vår tur att lära av Malmö?
Alla är välkomna på denna föreläsning, oavsett om du är medlem eller inte, boende som fastighetsägare.

Efter föreläsningen följer Fastighetsägare i Gamlestadens ordinarie årsstämma. Då blir det utrymme att diskutera det nya och spännande samarbetsavtalet med Göteborgs stad, det som har hänt under 2017 och som ska hända 2018 samt välja ny styrelse. Medlemmar har rösträtt på stämman. Alla fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och byggare i Gamlestaden ska få handlingar inför stämman på posten.

Välkomna!
... See MoreSee Less

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden

March 1, 2018, 6:00pm - March 1, 2018, 8:00pm

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden TID: Torsdag 1 mars 2018 kl. 18.00 PLATS: Hip-hop-akademin, Brahegatan 11 (i samma kvarter som Medborgarhuset i Gamlestaden) Vi är mycket glada över att...

Malmö lärde av oss i Gamlestaden, nu ska vi lära av Malmö. Torsdag 1 mars kl 18 på HipHop-akademin, Brahegatan 11. Välkommen att lyssna på Hjalmar Falck, Malmö stad och BID Sofielund. Sofielund i Malmö är en av Sveriges verkligt utsatta stadsdelar, där vissa gator, platser och fastigheter under lång tid helt att styrts av olika gäng. Området har varit föremål för fler projektsatsningar än vad någon kan räkna till. Inte förrän fastighetsägarna gjorde som i Gamlestaden, bildade en lokal fastighetsägarförening och formerade BID Sofielund tillsammans med Malmö stad har utvecklingen i området börjat ljusna. Lyssna på den inspirerande Hjalmar Falcks berättelse om Sofielunds resa. Ingen föranmälan krävs. Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan. ... See MoreSee Lesssingle.php