05_3_anna_lundqvist

Anna Lundqvist visar engagemang

Oct 2005 | Rapport Gamlestaden

För fem år sedan var Anna Lundqvist tveksam till om hon och familjen ville bo kvar i Gamlestaden. Å ena sidan hade familjen stark förankring här, hennes man är född i Gamlestaden. Å andra sidan var det mycket bråk i omgivningen och stadsdelen hade dåligt rykte. Frågan de ställde sig var om de fyra barnen skulle växa upp i den miljön.

Så snart Anna hörde talas om att Poseidon tagit initiativ till en kartläggning av otrygghet och andra problem tog hon kontakt med utredaren och sade sitt hjärtas mening.

När sedan föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden bildades blev hon invald i styrelsen med ambition att försöka påverka utvecklingen den vägen. Och vem kunde vara lämpligare än en talför fyrabarnsmamma som bodde ”mitt i smeten”?

Kritiska synpunkter

Efter ett par års intensivt engagemang lämnade hon stafettpinnen vidare. Hon hade sett att det gick att påverka och att positiva saker började hända. Och några tankar på att flytta från Gamlestaden fanns inte längre. Idag är Anna Lundqvist positiv till utvecklingen i stort men har också kritiska synpunkter.

– Först märktes det väldigt mycket, men sedan mattades det av. Nu byts inte längre trasiga lampor på lekplatsen så fort och det är skräpigt på många ställen. Och det finns fastighetsägare som inte gör ett dugg åt sina problem, säger hon.

Trots att en hel del inte är bra överväger allt det positiva som hon ser det.

– Det har hänt väldigt mycket, slår hon fast. Det har blivit mycket tryggare, skolan är jättebra och det är ett annat folkliv genom alla studenter som flyttat hit. Och man ser sällan några negativa rubriker i tidningarna.
Bostadsområden och stadsdelar kan värderas på olika sätt, ett är prisutvecklingen på bostadsrätter.

– Priserna fortsätter att stiga som aldrig förr. Det märks att Gamlestaden blivit mer attraktivt, det pratas väl om stadsdelen och folk söker sig aktivt hit, det märker man på annonser, lappar i trapphusen och genom samtal, avslutar Anna Lundqvist.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
Från Facebook:

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden
TID: Torsdag 1 mars 2018 kl. 18.00
PLATS: Hip-hop-akademin, Brahegatan 11 (i samma kvarter som Medborgarhuset i Gamlestaden)

Vi är mycket glada över att kunna bjuda in till öppen föreläsning med Hjalmar Falck från BID Sofielund och Malmö stad.

Sofielund i Malmö är en av landets verkligt utsatta stadsdelar. På några gator och platser har gäng med unga killar länge styrt gatumiljön. Boende har hukat mellan gängen medan de har gått in och ut ur sina lägenheter och många av fastigheterna har förvaltats enligt en slumstrategi. Södra Sofielund är med på polisens lista över ”särskilt utsatta områden”, där rättssamhället inte fungerar som det ska.
2014 bildade fastighetsägarna en lokal fastighetsägarförening efter förebild från Gamlestaden, Fastighetsägare Sofielund. Malmö stad bedrev redan ett områdesutvecklingsarbete i stadsdelen, och fastighetsägarnas och stadens olika insatser i området dockar nu an och får verklig effekt.
Samarbetet med lokalt näringsliv, föreningar och enskilda boende är väl utvecklat. Spindeln i nätet och hjärtat i utvecklingsarbetet är den inspirerande Hjalmar Falck, som alltså nu kommer till oss och berättar om Sofielunds utveckling. Kanske är det vår tur att lära av Malmö?
Alla är välkomna på denna föreläsning, oavsett om du är medlem eller inte, boende som fastighetsägare.

Efter föreläsningen följer Fastighetsägare i Gamlestadens ordinarie årsstämma. Då blir det utrymme att diskutera det nya och spännande samarbetsavtalet med Göteborgs stad, det som har hänt under 2017 och som ska hända 2018 samt välja ny styrelse. Medlemmar har rösträtt på stämman. Alla fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och byggare i Gamlestaden ska få handlingar inför stämman på posten.

Välkomna!
... See MoreSee Less

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden

March 1, 2018, 6:00pm - March 1, 2018, 8:00pm

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden TID: Torsdag 1 mars 2018 kl. 18.00 PLATS: Hip-hop-akademin, Brahegatan 11 (i samma kvarter som Medborgarhuset i Gamlestaden) Vi är mycket glada över att...

Malmö lärde av oss i Gamlestaden, nu ska vi lära av Malmö. Torsdag 1 mars kl 18 på HipHop-akademin, Brahegatan 11. Välkommen att lyssna på Hjalmar Falck, Malmö stad och BID Sofielund. Sofielund i Malmö är en av Sveriges verkligt utsatta stadsdelar, där vissa gator, platser och fastigheter under lång tid helt att styrts av olika gäng. Området har varit föremål för fler projektsatsningar än vad någon kan räkna till. Inte förrän fastighetsägarna gjorde som i Gamlestaden, bildade en lokal fastighetsägarförening och formerade BID Sofielund tillsammans med Malmö stad har utvecklingen i området börjat ljusna. Lyssna på den inspirerande Hjalmar Falcks berättelse om Sofielunds resa. Ingen föranmälan krävs. Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan. ... See MoreSee Lesssingle.php