04_1_sparvagn_ljus

Nytt ljus över Gamlestaden

Apr 2004 | Boendemiljö Rapport Gamlestaden

Ljuset betyder mer än man kanske tror. Ett kallt lysrörsljus över vägbanan och mörka trottoarer kan göra en hel stadsdel otrevlig. Men det kan förändras.

Gamlestaden är en vacker del av Göteborg. Med dess låga hus och trevliga gator skulle stadsdelen kunna vara mer inbjudande även på kvällen. Men Gamlestaden har till stor del legat i mörker om nätterna. Det som varit upplyst är vägbanornas asfalt. Kajsa Sperling, som på föreningen Fastighetsägare i Gamlestadens uppdrag skrivit en rapport om belysningen, tycker att det ger känslan av fängelserastgård.

– I Gamlestaden har man planerat utifrån bilisternas behov och inte utifrån de gåendes, säger Kajsa.

Fantasin sätts igång

När det är mörkt blir inte husfasader och trottoarer upplysta i stadsdelen. Går man då genom Gamlestaden saknar man de landmärken som gör stadsdelen trevlig om dagen.

– Man tappar orienteringen och då känns det otryggt, säger Kajsa.

Dåligt ljus skapar oro. Mörka gator och språng kan till exempel sätta igång fantasin. En mörk silhuett kan verka hotfull när det i själva verket är grannen som tar en promenad.

– När man tagit reda på varför människor kan vara tveksamma till att bo i Gamlestaden så uppger många att det är otryggt, framförallt kvällstid. Därför är det viktigt att göra det tryggt på kvällarna. Då har man vunnit mycket, säger Kajsa.

Belysningsrapport förverkligas

För att göra Gamlestaden tryggare behövs det inte i första hand starkare ljus. Ljusstarka strålkastare ger en känsla av övervakning.

– I Gamlestaden handlar det inte så mycket om mer ljus, utan om mer genomtänkt ljus. Kanske dubbelt så många ljuskällor som är svagare, säger Kajsa.

En del av de förslag som Kajsa tog fram i sin rapport håller nu på att förverkligas. Det gäller till exempel fasadbelysning på den gamla SKF-fabriken och bättre upplysta promenadstråk.

– Många gångstigar är dåligt belysta eller inte belysta alls. Där känner man sig otrygg och därför behövs det bättre belysning. Det är ett problem om människor går länga omvägar för att gångstigen är mörk.

Kajsa tycker att människor ska kunna vara ute på kvällarna utan att känna sig illa till mods.

– Mer folk på gatorna gör också hela stadsdelen levande, säger hon.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
Från Facebook:

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden
TID: Torsdag 1 mars 2018 kl. 18.00
PLATS: Hip-hop-akademin, Brahegatan 11 (i samma kvarter som Medborgarhuset i Gamlestaden)

Vi är mycket glada över att kunna bjuda in till öppen föreläsning med Hjalmar Falck från BID Sofielund och Malmö stad.

Sofielund i Malmö är en av landets verkligt utsatta stadsdelar. På några gator och platser har gäng med unga killar länge styrt gatumiljön. Boende har hukat mellan gängen medan de har gått in och ut ur sina lägenheter och många av fastigheterna har förvaltats enligt en slumstrategi. Södra Sofielund är med på polisens lista över ”särskilt utsatta områden”, där rättssamhället inte fungerar som det ska.
2014 bildade fastighetsägarna en lokal fastighetsägarförening efter förebild från Gamlestaden, Fastighetsägare Sofielund. Malmö stad bedrev redan ett områdesutvecklingsarbete i stadsdelen, och fastighetsägarnas och stadens olika insatser i området dockar nu an och får verklig effekt.
Samarbetet med lokalt näringsliv, föreningar och enskilda boende är väl utvecklat. Spindeln i nätet och hjärtat i utvecklingsarbetet är den inspirerande Hjalmar Falck, som alltså nu kommer till oss och berättar om Sofielunds utveckling. Kanske är det vår tur att lära av Malmö?
Alla är välkomna på denna föreläsning, oavsett om du är medlem eller inte, boende som fastighetsägare.

Efter föreläsningen följer Fastighetsägare i Gamlestadens ordinarie årsstämma. Då blir det utrymme att diskutera det nya och spännande samarbetsavtalet med Göteborgs stad, det som har hänt under 2017 och som ska hända 2018 samt välja ny styrelse. Medlemmar har rösträtt på stämman. Alla fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och byggare i Gamlestaden ska få handlingar inför stämman på posten.

Välkomna!
... See MoreSee Less

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden

March 1, 2018, 6:00pm - March 1, 2018, 8:00pm

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden TID: Torsdag 1 mars 2018 kl. 18.00 PLATS: Hip-hop-akademin, Brahegatan 11 (i samma kvarter som Medborgarhuset i Gamlestaden) Vi är mycket glada över att...

Malmö lärde av oss i Gamlestaden, nu ska vi lära av Malmö. Torsdag 1 mars kl 18 på HipHop-akademin, Brahegatan 11. Välkommen att lyssna på Hjalmar Falck, Malmö stad och BID Sofielund. Sofielund i Malmö är en av Sveriges verkligt utsatta stadsdelar, där vissa gator, platser och fastigheter under lång tid helt att styrts av olika gäng. Området har varit föremål för fler projektsatsningar än vad någon kan räkna till. Inte förrän fastighetsägarna gjorde som i Gamlestaden, bildade en lokal fastighetsägarförening och formerade BID Sofielund tillsammans med Malmö stad har utvecklingen i området börjat ljusna. Lyssna på den inspirerande Hjalmar Falcks berättelse om Sofielunds resa. Ingen föranmälan krävs. Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan. ... See MoreSee Lesssingle.php