02_2_skf_natt1

Mysigare ljus för människor – inte bilar

Nov 2002 | Boendemiljö Rapport Gamlestaden

Gamlestaden har en belysning anpassad till bilar, inte ett ljus som ger en mysig stadsdel. Med små medel kan det bli bättre. Det visar en studie av belysningen i Gamlestaden.

Under natten domineras belysningen i Gamlestaden av ljusstarka lampor som är uppsatta högt upp på linor mellan husen. Lamporna lyser främst över körbanan och lämnar trottoarer, språng och gångbanor åt sitt öde. Det är knappast det ljus som behövs för att göra en stadsdel mysig, trygg och välkomnande.

Föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden har anlitat arkitekt Kajsa Sperling, som under våren analyserat belysningen i stadsdelen och kommit med förslag på förbättringar.

Bort med ödslig belysning

– Idag tar belysningen väldigt lite hänsyn till byggnader och platser. Vägbanan lyses upp, men inte hus eller andra orienteringspunkter. Man orienterar sig efter husväggar och andra kännetecken, inte efter vägbanan. Därför är det svårt att orientera sig i Gamlestaden på natten, säger hon.

Belysningen gör att Gamlestaden kan kännas ödslig en vanlig höstkväll, trots att det är en stadsdel som skulle kunna vara levande. Kajsa Sperling har flera exempel på möjliga förbättringar, till exempel på skolgården, under viadukten vid Gamlestadstorget och på Holländareplatsen

– På vissa håll handlar det om att man med små medel kan göra förbättringar. En passage som är mörk mellan två torg kan ganska enkelt göras ljusare. Men andra åtgärder, som att byta ut gatubelysningen som hänger i linor åtta meter upp, är ganska stora.

Belysning är ingen mirakelåtgärd som i ett svep löser alla problem, betonar hon. Men bättre belysning är ett steg på väg mot en bättre miljö i Gamlestaden. Målet är att fler människor ska vilja vistas ute. Med fler människor ute om kvällarna känns också stadsdelen säkrare.

Belysning av landmärken

Ansvaret för belysningen i Gamlestaden ligger till största delen på olika kommunala förvaltningar. Men det finns också fastighetsägare som har lyssnat på råden om förbättrad belysning. Benny Ivarsson är regionchef för Kungsleden Väst Fastighets AB som numera äger det gamla SKF-huset, och han berättar att man börjat arbeta för att kunna lysa upp den vackra fasaden.

– Huset är ju ett riktmärke i stadsdelen, säger Benny Ivarsson.

Ett annat landmärke i Gamlestaden är Forumfastigheten på Brahegatan. Den byggs om till studentboende av Bostads AB Poseidon. Ombyggnationen är klar i augusti 2003 och då kommer huset också ha fått en läcker fasadbelysning.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
Från Facebook:

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden
TID: Torsdag 1 mars 2018 kl. 18.00
PLATS: Hip-hop-akademin, Brahegatan 11 (i samma kvarter som Medborgarhuset i Gamlestaden)

Vi är mycket glada över att kunna bjuda in till öppen föreläsning med Hjalmar Falck från BID Sofielund och Malmö stad.

Sofielund i Malmö är en av landets verkligt utsatta stadsdelar. På några gator och platser har gäng med unga killar länge styrt gatumiljön. Boende har hukat mellan gängen medan de har gått in och ut ur sina lägenheter och många av fastigheterna har förvaltats enligt en slumstrategi. Södra Sofielund är med på polisens lista över ”särskilt utsatta områden”, där rättssamhället inte fungerar som det ska.
2014 bildade fastighetsägarna en lokal fastighetsägarförening efter förebild från Gamlestaden, Fastighetsägare Sofielund. Malmö stad bedrev redan ett områdesutvecklingsarbete i stadsdelen, och fastighetsägarnas och stadens olika insatser i området dockar nu an och får verklig effekt.
Samarbetet med lokalt näringsliv, föreningar och enskilda boende är väl utvecklat. Spindeln i nätet och hjärtat i utvecklingsarbetet är den inspirerande Hjalmar Falck, som alltså nu kommer till oss och berättar om Sofielunds utveckling. Kanske är det vår tur att lära av Malmö?
Alla är välkomna på denna föreläsning, oavsett om du är medlem eller inte, boende som fastighetsägare.

Efter föreläsningen följer Fastighetsägare i Gamlestadens ordinarie årsstämma. Då blir det utrymme att diskutera det nya och spännande samarbetsavtalet med Göteborgs stad, det som har hänt under 2017 och som ska hända 2018 samt välja ny styrelse. Medlemmar har rösträtt på stämman. Alla fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och byggare i Gamlestaden ska få handlingar inför stämman på posten.

Välkomna!
... See MoreSee Less

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden

March 1, 2018, 6:00pm - March 1, 2018, 8:00pm

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden TID: Torsdag 1 mars 2018 kl. 18.00 PLATS: Hip-hop-akademin, Brahegatan 11 (i samma kvarter som Medborgarhuset i Gamlestaden) Vi är mycket glada över att...

Malmö lärde av oss i Gamlestaden, nu ska vi lära av Malmö. Torsdag 1 mars kl 18 på HipHop-akademin, Brahegatan 11. Välkommen att lyssna på Hjalmar Falck, Malmö stad och BID Sofielund. Sofielund i Malmö är en av Sveriges verkligt utsatta stadsdelar, där vissa gator, platser och fastigheter under lång tid helt att styrts av olika gäng. Området har varit föremål för fler projektsatsningar än vad någon kan räkna till. Inte förrän fastighetsägarna gjorde som i Gamlestaden, bildade en lokal fastighetsägarförening och formerade BID Sofielund tillsammans med Malmö stad har utvecklingen i området börjat ljusna. Lyssna på den inspirerande Hjalmar Falcks berättelse om Sofielunds resa. Ingen föranmälan krävs. Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan. ... See MoreSee Lesssingle.php