04_1_viadukten

Äntligen vågar fler ta vägen under viadukten

Apr 2004 | Boendemiljö Rapport Gamlestaden Stadsdelen

Viadukten vid Gamlestadstorget är en port in till stadsdelen. Samtidigt har den varit mörk, ful och otrygg. Men nu har viadukten fått ljus och en egen ”pusshållplats”.

Många som gått under betongviadukten en sen kväll har ställt sig frågan: Varför måste det vara så mörkt?
På kommunens trafikkontor har man varit medveten om problemen, och nu har det också blivit en förbättring. Under viadukten har en starkare och bättre belysning satts upp, och några färgade lampor gör också platsen mer spännande.

– Tanken har varit att göra platsen ljusare och samtidigt ge det en liten extra knorr, säger Björn Lindgren på Göteborg kommuns trafikkontor.

Föreningen har agerat

Fastighetsägare i Gamlestaden har tryckt på för att viadukten ska göras ljusare och trevligare. Projektledaren Helena Holmberg är glad över att det äntligen blivit en förbättring.

– Visst har det tagit lite tid, men vi har aldrig tvivlat på att Björn Lindgren och trafikkontoret skulle vidta åtgärder, säger hon.

I en rapport om belysningen som fastighetsägarna beställt pekas viadukten ut som en av de otryggaste platserna i stadsdelen.

– Om folk väljer ut vilken plats som ger mest ångest så är det att gå under viadukten en sen kväll, säger Kajsa Sperling som skrivit rapporten.

Hon har haft en vision om att göra något spännande av den grå betongen, att placera ut strålkastare som skapar en ljuskatedral.

Hållbar belysning

Under Kulturnatta i oktober dränktes också viadukten i färgat ljus, men när trafikkontoret skulle besluta om den nya belysningen var något liknande inte aktuellt. Enligt Björn Lindgren hade risken för skadegörelse varit för stor.

– Det måste vara grejer som håller. Och som projektledare måste man ibland bromsa lite. Vi har 15 miljoner kronor som ska gå till nergångna områden i hela Göteborg, och vi lägger ändå mycket pengar i Gamlestaden, säger han.

Hoppas på mer kärlek

Björn Lindgren har åkt förbi viadukten efter upprustningen. Ett rött ljus lyser från en strålkastare och skapar en röd punkt på marken.

– Där har jag sett människor stanna upp och titta. Det är roligt att se. Någon kallade det för en ”pusshållplats”. 

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
Från Facebook:

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden
TID: Torsdag 1 mars 2018 kl. 18.00
PLATS: Hip-hop-akademin, Brahegatan 11 (i samma kvarter som Medborgarhuset i Gamlestaden)

Vi är mycket glada över att kunna bjuda in till öppen föreläsning med Hjalmar Falck från BID Sofielund och Malmö stad.

Sofielund i Malmö är en av landets verkligt utsatta stadsdelar. På några gator och platser har gäng med unga killar länge styrt gatumiljön. Boende har hukat mellan gängen medan de har gått in och ut ur sina lägenheter och många av fastigheterna har förvaltats enligt en slumstrategi. Södra Sofielund är med på polisens lista över ”särskilt utsatta områden”, där rättssamhället inte fungerar som det ska.
2014 bildade fastighetsägarna en lokal fastighetsägarförening efter förebild från Gamlestaden, Fastighetsägare Sofielund. Malmö stad bedrev redan ett områdesutvecklingsarbete i stadsdelen, och fastighetsägarnas och stadens olika insatser i området dockar nu an och får verklig effekt.
Samarbetet med lokalt näringsliv, föreningar och enskilda boende är väl utvecklat. Spindeln i nätet och hjärtat i utvecklingsarbetet är den inspirerande Hjalmar Falck, som alltså nu kommer till oss och berättar om Sofielunds utveckling. Kanske är det vår tur att lära av Malmö?
Alla är välkomna på denna föreläsning, oavsett om du är medlem eller inte, boende som fastighetsägare.

Efter föreläsningen följer Fastighetsägare i Gamlestadens ordinarie årsstämma. Då blir det utrymme att diskutera det nya och spännande samarbetsavtalet med Göteborgs stad, det som har hänt under 2017 och som ska hända 2018 samt välja ny styrelse. Medlemmar har rösträtt på stämman. Alla fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och byggare i Gamlestaden ska få handlingar inför stämman på posten.

Välkomna!
... See MoreSee Less

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden

March 1, 2018, 6:00pm - March 1, 2018, 8:00pm

Årsstämma - Fastighetsägare i Gamlestaden TID: Torsdag 1 mars 2018 kl. 18.00 PLATS: Hip-hop-akademin, Brahegatan 11 (i samma kvarter som Medborgarhuset i Gamlestaden) Vi är mycket glada över att...

Malmö lärde av oss i Gamlestaden, nu ska vi lära av Malmö. Torsdag 1 mars kl 18 på HipHop-akademin, Brahegatan 11. Välkommen att lyssna på Hjalmar Falck, Malmö stad och BID Sofielund. Sofielund i Malmö är en av Sveriges verkligt utsatta stadsdelar, där vissa gator, platser och fastigheter under lång tid helt att styrts av olika gäng. Området har varit föremål för fler projektsatsningar än vad någon kan räkna till. Inte förrän fastighetsägarna gjorde som i Gamlestaden, bildade en lokal fastighetsägarförening och formerade BID Sofielund tillsammans med Malmö stad har utvecklingen i området börjat ljusna. Lyssna på den inspirerande Hjalmar Falcks berättelse om Sofielunds resa. Ingen föranmälan krävs. Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan. ... See MoreSee Lesssingle.php